maandag 24 augustus 2015

Melkkefir; heerlijk in een fruit smoothie en gezonder dan gewone yoghurt!

Het kost wat meer werk is dan het maken van kombucha omdat je dit om de twee á drie dagen moet oogsten. 


Maar als ik het een poosje niet drink dan krijg ik vaak weer een onrustige huid. Kefir zuivert namelijk je lichaam en elimineert blijkbaar bij mij ook de stoffen die ervoor zorgen dat je puistjes krijgt.

Ik ben er destijds ook mee begonnen om mijn darmflora gezond te houden. Ik heb namelijk nogal onrustige darmen, waardoor ik bepaalde dingen nooit echt probleemloos kon eten. Maar sinds ik dus dagelijks een glas kefir door mijn smoothies doe, heb ik eigenlijk nooit meer problemen.

Wat is kefir dan precies?

Kefir smaakt eigenlijk net als yoghurt, maar meestal nog iets zuurder. Het tintelt ook op je tong, dit komt door het koolzuur wat door het fermentatieproces eraan wordt toegevoegd. 
De drank komt tot stand doordat je de kefirkorrels toevoegd aan biologische of rauwe melk. 
Deze melksoorten bevatten namelijk de meeste voedingsstoffen. Kefir is net als kombucha al een eeuwenoude drank en vind zijn oorsprong in de Kaukasus, Rusland. En doordat deze drank rechtsdraaiende bacteriën bevat, is het dus heel goed voor je darmflora en kan het maagzweren helpen voorkomen. Daarnaast bevat het een hoog gehalte aan essentiële aminozuren, vitamine B1 en B12 en wordt je huid er soepel en zacht van.

Wat heb je nodig om melkkefir te maken?
  • Een glazen weckpot van 2 liter
    • omdat er een fermentatieproces plaatsvindt is het beter om glas te gebruiken in plaats van plastic.
  • Een grote zeef
    • hierbij wordt weer wel geadviseerd om een plastic zeef te gebruiken, omdat metaal de kefirkorrels dood van kunnen gaan. Maar dit contact is natuurlijk maar van korte duur, dus de schade blijft mijn inziens beperkt
  • Een trechter met zeef (zie foto)
    • hiermee zeef je de kleine korreltjes uit de drank en giet je het in de fles
  • Een houten pollepel
  • 40 gram kefirkorrels. Mocht je er niet aan kunnen komen dan kun je ze hier bestellen.
  • 400 ml rauwe of biologische, volle melk.
    Let wel, hoe puurder de melk, hoe beter en gezonder de kefir!
  • Een plastic schaal
  • Een glazen fles
  • Een glazen maatkan
  • Een afwasborstel die je alleen voor het reinigen van de 'brouwspullen' gebruikt
  • Een theedoek die je alleen voor het reinigen van de 'brouwspullen' gebruikt.
    Een goede hygiëne is zeer belangrijk bij het brouwen!
    Kleine trechter met zeef
Hoe maak je kefir?
  1. Doe de kefirkorrels in de glazen weckpot.
    Indien je nieuwe korrels hebt ontvangen, dien je de korrels eerst goed af te spoelen met koud kraanwater en vervolgens laat je ze acclimatiseren in een bodempje (biologische) volle melk. Zorg ervoor dat de korrels volledig bedekt zijn in de melk. Na 48 uur is dit beetje melk als het goed is lobbig en zuur,
  2. Nu kun je de (rest van de) melk erbij gieten.
  3. Leg tot slot de deksel er los op. Dus sluit hem niet luchtdicht af, want er moet nog lucht bijkunnen.
  4. Na 24 uur is de melk wellicht alweer een beetje lobbig geworden en op dit moment kun je het een beetje doorroeren met de pollepel.
  5. Indien je nieuwe korrels hebt kun je het beste na 72 uur oogsten en naarmate de korrels toenemen en sterker zijn, dan kun je al na 48 uur oogsten.
  6. Als je gaat oogsten dan giet je de drank met de korrels door de grote zeef en vang je het op in de plastic schaal.
  7. Als de korrels goed zijn uitgelekt, dan zeef je vervolgens de drank door de kleine zeef de fles in
  8. De kefirkorrels laat je vervolgens nog uitlekken boven de maatkan. Dit is dan weer de starter voor de volgende batch.
  9. Zorg tot slot dat je alles goed afwast en afdroogt en dat vooral de glazen weckpot weer goed gereinigd is. Probeer dit met zo min mogelijk zeep te doen en met heet water om zo bacteriën geen kans te geven. 
  10. Haal de kefirkorrels uit de zeef en doe ze weer terug in de goed gereinigde weckpot.
  11. En begin weer bij stap 2!
    Kefirkorrels in de zeef
Melk met starter, geoogste kefir, kefirkorrels
De melkkefir kun je gelijk drinken, maar ik vind hem persoonlijk lekkerder uit de koeling.

    ENJOY!

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten