zaterdag 16 januari 2016

Tweede fermentatie van kombucha; how to?

Als je kombucha klaar is, smaakt het als alles goed is gegaan als een fris, lichtzoet en hopelijk ook een wat sprankelende frisdrank. 

Mocht je net als ik al wat langer kombucha maken, dan kun je op een gegeven moment ook gaan experimenteren met andere soorten thee als zwarte of groene. Zo heb ik weleens kombucha gemaakt van chai thee en van thee met hibiscus. Dit is bij mij altijd goed gegaan, ondanks het beste resultaat behaald wordt met een pure theesoort.  Na deze eerste fermentatie kun je de kombucha eigenlijk al prima drinken.

Kombucha met kiwi, kumquat, cranberries & gember
Maar je kunt er nu ook wat fruit en/of specerijen bijdoen en dit weer voor 4 tot 5 dagen wegzetten. Door de aanwezige suikers in het fruit of de specerijen kan de kombucha nog verder fermenteren. Zo kun je dus je eigen favoriete kombucha smaak creƫren.

Ik heb inmiddels al heel veel verschillende smaken gemaakt en mijn favoriete is denk ik nog steeds de variant met citrusfruit en gember. Kumquat is een van mijn favoriete citrusvruchten, omdat deze zo klein en smaakvol zijn.

Wat heb je nodig voor een tweede fermentatie?

Het is dus aan jezelf welk fruit en/of specerijen jij lekker vindt, maar ik zou wel willen adviseren om bij een tweede fermentatie geen banaan te gebruiken. Daarnaast is het ook beter om biologische, onbespoten vruchten te gebruiken als je deze met schil gaat toevoegen aan de kombucha.

Een tweede fermentatie kan in principe in een weckpot, maar persoonlijk doe ik dit met weckflessen. Het kan overigens ook in gewone glazen flessen maar dan moet je er wel voor zorgen dat ze echt goed luchtdicht zijn afgesloten. Daarnaast is het ook belangrijk dat je dagelijks de eventueel ontstaande druk van de flessen laat ontglippen. Met name bij flessen met een schroefdop kan het zijn dat de flessen naar een paar dagen ontploffen.

Kombucha na 3 dagen fermenteren
met gember & kumquat
Kombucha met appel, peer,
kaneel & steranijs























Op dit moment is het wat kouder in huis, dus bij mij gaat het fermentatieproces niet zo snel. De hoeveelheden fruit en/of specerijen welke je toevoegt kun je helemaal zelf bepalen. Ik doe op 1 literfles een halve limoen of citroen en 1 cm gember. Ik snij het fruit in kleine stukjes en de gember rasp ik meestal zodat ze smaak beter in de kombucha wordt opgenomen. Vervolgens stop ik alles in de fles en op het moment dat ik de kombucha wil gaan drinken, gebruik ik een trechter zeef om het fruit en/of de specerijen eruit te filteren.
 
Resultaat tweede fermentatie met
bosvruchten & gember

CHEERS!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten