zondag 9 augustus 2015

Kombucha: wat mij betreft de ontdekking van het jaar!

Dit is zo'n ontdekking waarvan ik had gewild dat ik die jaren eerder had gedaan. Al een tijdje maak ik melkkefir en toen ik een paar maanden geleden op Instagram een foto tegenkwam, ben ik mij gaan verdiepen in deze en een andere probiotische drank, genaamd kombucha.


Dus regelde ik online een scoby en sindsdien ben ik volop aan het brouwen. Inmiddels ben ik gaan experimenteren met verschillende soorten thee, suiker en fermenteren met fruit en/of kruiden, de zogehete tweede fermentatie. Binnenkort lees je hier ook meer over de tweede fermentatie en over Jun thee.

Kombucha wat is dat precies?

Kombucha is een koude sprankelende thee welke is getrokken van een zoghete SCOBY wat staat voor Symbiotic Colony of Bacteria en Yeast. De thee vindt zijn oorsprong 5000 jaar geleden in China gedurende de Tsin Dynastie. De drank werd destijds 'De Remedie voor Onsterfelijkheid' of 'De Goddelijke Tsche' genoemd. In 414 v. Chr. (sic) zou een zekere "Dr. Kombu" het naar Japan hebben meegenomen om de ziekelijke keizer Inkoyo ermee te behandelen.

Later verspreidde het zich via reizigers en handelaren naar India en Rusland en tussen de eerste en tweede wereldoorlog dook het in Japan op nadat een Japanse vrouw de plaats Kargasok in Rusland bezocht had. Zij had hier oude en vooral ook buitengewoon gezonde mensen aangetroffen. De vrouwen hadden nauwelijks rimpels en vertoonden verder ook weinig tekenenen van ouderdom.  Dit zou komen doordat de inwoners van Kargasok dagelijks een thee van gist-enzymen dronken. Men beweerde dat de thee, behalve voor een leven zonder stress, ook verantwoordelijk was voor hun gezondheid en lange levensduur. De Japanse vrouw kreeg een SCOBY mee met instructies en ze ging de drank thuis maken met vrienden. Na een paar weken meldden zij enorme verschillen in het lichamelijk welzijn en zoals;
  • Het verdwijnen van rimpels
  • Geleidelijk begin van nieuwe haargroei
  • Verlaging van de bloeddruk
Uitvoerig onderzoek heeft ook uitgewezen dat Kombucha naast tal van andere, niet gemakkelijk te definiëren antibiotische stoffen vooral Glucuronzuur, vitamine B1, B2, B3, B6 en B12, als in mede foliumzuur en rechtsdraaiend, dus D-Melkzuur (+) produceert.

Daarnaast is het ook heel rijk aan antioxidanten, ontgift het je lever en door het glucuronzuur is het ook heel goed voor je gewrichten.

Kortom, dat het een bijzondere drank is moge wel duidelijk zijn.

Wat heb je nodig om kombucha te maken?

Om 2 liter kombucha thee te brouwen heb je het volgende nodig:
  • Een SCOBY
    • indien je er geen hebt, kun je er hier een kopen
  • 50 ml kombucha of appelazijn
    • Eventueel is bij EkoPlaza ook kombucha te verkrijgen van het merk 'Karma Kombucha'  (500ml = 3,99)
  • 10 gram groene of zwarte thee
    • Om er zeker van te zijn dat je pure thee hebt kun je het beste biologische, losse thee kopen
  • 200 gram suiker
    • Ook hier geldt; biologische suiker is het beste
  • Een glazen pot van minimaal 2 liter het liefst met kraantje
    • dit mag ook een porseleinen of roestvrijstalen pot zijn, geen metalen of plastic pot want deze kunnen giftige stoffen afgeven tijdens het fermentatie
    • Bij de Action kun je een 3 liter pot kopen met kraantje voor E 3,99
  • Een (trechter) zeef
  • 2 liter water
  • Een lap katoen of een kaasdoek met een fijne structuur en een elastiek
    • Deze gebruik je om de pot af te dekken
  • Glazen flessen
  • Een afwasborstel die je alleen voor het reinigen van de 'brouwspullen' gebruikt
  • Een theedoek die je alleen voor het reinigen van de 'brouwspullen' gebruikt
  • Een goede hygiëne is zeer belangrijk bij het brouwen!
Hoe maak je kombucha?
  1. Breng tussen de 500 en 1000 ml water aan de kook, laat dit 15 minuten trekken met de thee en gooi vervolgens de suiker erbij.

    Losse groene biologische thee en biologische rietsuiker
  2. Vang als alle suiker goed is opgelost de thee op in de zeef en giet de zoete thee in de pot
  3. Giet vervolgens de 50 ml kombucha erbij en daarna 1,5 liter koud water (afhankelijk van de hoeveelheid zoete thee. Als je totaal maar op 2 liter komt ;-)
  4. Dan doe je de scoby erbij. Zorg ervoor dat je handen goed steriel zijn als je de scoby aanraakt. Je kunt eventueel ook je handen even van tevoren wassen met Appelazijn.

    2 scoby's

    2 scoby's in de zoete thee

  5. Tot slot dek je pot goed af met de doek en het elastiek en dan zet je de pot in een donkere rustige ruimte waar de temperatuur tussen de 20 en 30 graden is.
  6. Na 7 dagen ga je proeven of de kombucha al de nodige zure smaak heeft ontwikkeld. Belangrijk is hier dat de ph waarde tussen de 2,5 en 3,5 is. Hoe lager de ph is, hoe zuurder. Ik vind 3 altijd een prima waarde, zo is de thee wat mij betreft perfect op smaak. Om deze smaak te bereiken laat ik hem altijd 10 dagen staan. Als je gaat proeven zorg er dan voor dat je dit ook weer zo steriel mogelijk doet. Als je een rietje gebruikt, zuig dan een beetje in het rietje om zo de kans dat je speeksel erin komt te beperken. Nog handiger is het als je hiervoor een steriel pipetje gebruikt. Als je een pot gebruikt met een kraantje dan kun je gemakkelijk aftappen.

      pipetje om de smaak te controleren vanaf 7 dagen
     
  7. Als je tevreden bent over je brouwsel dan kun je gaan oogsten! Let erop dat tijdens het proces er slierten gist zijn ontstaan. Ik zeef deze er altijd uit met mijn trechter zeef, omdat ik dat niet lekker vind. Maar je kunt deze ook gewoon opdrinken.

    net geoogste kombucha
  8. Zet je geoogste kombucha direct koud om het verdere gistingsproces af te zwakken en omdat het koud gewoon heerlijk is om te drinken. Als je hem buiten de koeling laat staan, let er dan op dat je regelmatig de doppen opendraait zodat de flessen niet kunnen exploderen door het koolzuur wat er ontstaat bij het gistingsproces.
  9. Zorg tot slot dat je alles goed afwast en afdroogt en dat vooral de glazen weckpot weer goed gereinigd is. Probeer dit met zo min mogelijk zeep te doen en met heet water om zo bacteriën geen kans te geven. 
  10. Doe de nieuw gevormde scoby weer bij een nieuwe batch suikerthee en geef de oude scoby aan iemand door of bewaar hem in een scoby hotel.
    LET OP! Om het risico op besmetting met verkeerde bacteriën te beperken, dien je de scoby zo min mogelijk aan te raken. Mocht dit toch nodig zijn, zorg dan dat je je handen eerst goed hebt gereinigd en breng de ph waarde van je handen naar beneden door ze te wassen met appelazijn.


Cheers!

Mocht je verder nog vragen of opmerkingen hebben reageer dan op dit artikel! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten